vrijdag 5 april 2013

erfenis aanvaarden vier tips

Een familielid of iemand anders in uw naaste omgeving is overleden.
Dan begint een drukke periode, waarin veel geregeld moet worden. Om te beginnen de begrafenis of crematie.
Maar dan? Wat moet er dan allemaal gebeuren? Wordt de hypotheek wel afgeschreven of blokkeert de bank de automatische incasso? En andere rekeningen? Hoe gaat dat, een erfenis afwikkelen?

Allemaal vragen die op je af komen. Daar komt nog een belangrijk aspect bij. In deze tijden van crisis en dalende huizenprijzen komt het nogal eens voor dat de schulden hoger zijn dan de (waarde van) de bezittingen. De hypotheekschuld is bijvoorbeeld hoger dan de waarde van de woning. En hoe zit dat dan? Ben je als erfgenaam aansprakelijk voor de schulden? En zo ja, wat kun je daaraan doen?

De volgende vier tips kunnen je helpen in de eerste periode na een overlijden:

1. Kijk na of de overledene een testament had gemaakt.
Misschien tref je een testament aan tussen de papieren van de overledene of weggestopt in een kast.
Als je niets kunt vinden, is er een andere manier om er achter te komen of er een testament is.
Je kunt namelijk bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag navragen of een testament is opgemaakt en zo ja, bij welke notaris dat is geweest.
Dit kan een notaris voor je uitzoeken, maar je kunt het ook zelf doen.
Je kunt een schriftelijk verzoek richten aan:
Centraal Testamentenregister (CTR)
Postbus 19398
2500 CJ DEN HAAG
Denk eraan de akte van overlijden mee te sturen (die krijg je meestal van de begrafenisondernemer).

Na reactie van het CTR kun je je tot een notaris wenden om inzage te vragen van het testament. Dat hoeft niet bij de notaris waar het testament is opgemaakt, maar kan ook bij een notaris in de buurt. De notaris mag alleen aan een erfgenaam of andere direct belanghebbende informatie geven over de inhoud van het testament.

2. Gedraag je niet als erfgenaam!
Als je handelt alsof je erfgenaam bent, kun je aansprakelijk worden voor de schulden. Dat is bijvoorbeeld als je de auto gaat verkopen. Of als je de inboedel en antieke of waardevolle spullen gaat verdelen samen met de andere erfgenamen. Daarmee heb je de schijn gewekt dat je de erfenis zuiver hebt aanvaard. Dan kun je niet meer terug en kom je in een heel vervelende situatie terecht. Je zou door schuldeisers aangesproken kunnen worden en je bent ook met je prive-vermogen aansprakelijk voor de schulden.

3. Zorg voor de eerste noodzakelijke acties.
Sommige zaken kunnen niet uitgesteld worden. Denk daarbij aan de volgende voorbeelden. Zorg dat de huisdieren opgevangen worden. Repareer een lekkende kraan. Ontruim de koelkast. Bel de afspraak bij de tandarts af.
Na deze urgente aangelegenheden is het goed om voor zover mogelijk de administratie te onderzoeken. Zijn er nog onbetaalde rekeningen, welke abonnementen en lidmaatschappen lopen, welke bankrekeningen zijn er etcetera.

4. Stap naar je notaris.
Je notaris kan je begeleiden bij de afwikkeling van de erfenis, je vragen beantwoorden, de noodzakelijke formailiteiten in gang zetten en je adviseren over je positie als erfgenaam.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten